Monday, 23 April 2012

Ayam Panggang Sedap...^_^

Ayam Panggang Sedap

Bahan A
1 sudu Lada Hitam
1/2 sudu Jintan Manis
- dua bahan ini di tumbuk dan di goreng tanpa minyak.

Bahan B
4-5 biji Bawang Putih
3-4 inchi Halia
- Di tumbuk hingga lumat

Ayam-ikut suka nak bahagian mana @ seekor ayam
cucuk2 dengan garfu dan di lumur dengan secubit garam

Bahan C
Sos Tiram
Madu
Kicap
-di kacau sebati...

Cara Memasak:

  • Bahan A dan Bahan B di lumur pada ayam dan di perap dalam 2-3 jam...(lebih lama, lebih baik...)
  • Panas kan oven 190 darjah celcius
  • Setelah oven panas, masukkan ayam dalam oven..Panggang selama 50 minit-60 minit.
  • Keluarkan ayam dari oven, sapukan Bahan C ke bahagian atas ayam.
  • Masukkan semula dalam oven dan panggang selama 5 minit lagi...
  • Setelah 5 minit, keluarkan semula ayam, dan di terbalik kan...
  • Sapukan pula Bahan C dibahagian bawah ayam itu..
  • Masukkan semula ke dalam oven selama 5 minit..
  • Ayam siap dihidang untuk dimakan seisi keluarga....

Yang ni gambar waktu aku panggang seekor ayam...


Yang ni gambar waktu aku panggang bahagian ribs ayam ( Bahagian atas peha tu...)

No comments:

Post a Comment