Bahan A
1 sudu Lada Hitam
1/2 sudu Jintan Manis
- dua bahan ini di tumbuk dan di goreng tanpa minyak.
Bahan B
4-5 biji Bawang Putih
3-4 inchi Halia
- Di tumbuk hingga lumat
Ayam-ikut suka nak bahagian mana @ seekor ayam
cucuk2 dengan garfu dan di lumur dengan secubit garam
Bahan C
Sos Tiram
Madu
Kicap
-di kacau sebati...
Cara Memasak:
- Bahan A dan Bahan B di lumur pada ayam dan di perap dalam 2-3 jam...(lebih lama, lebih baik...)
- Panas kan oven 190 darjah celcius
- Setelah oven panas, masukkan ayam dalam oven..Panggang selama 50 minit-60 minit.
- Keluarkan ayam dari oven, sapukan Bahan C ke bahagian atas ayam.
- Masukkan semula dalam oven dan panggang selama 5 minit lagi...
- Setelah 5 minit, keluarkan semula ayam, dan di terbalik kan...
- Sapukan pula Bahan C dibahagian bawah ayam itu..
- Masukkan semula ke dalam oven selama 5 minit..
- Ayam siap dihidang untuk dimakan seisi keluarga....
Yang ni gambar waktu aku panggang seekor ayam...
Yang ni gambar waktu aku panggang bahagian ribs ayam ( Bahagian atas peha tu...)
No comments:
Post a Comment