Tuesday, 24 April 2012

Sambal Hitam

Sambal hitam ni sangat sedap jika dimakan dengan bubur nasik/ nasik air. Dari kecik lagi aku dengan adik beradikaku suka makan sambal ni...So, aku sangat2 syorkan ia di cuba oleh kawan2...Bahan2 nya sangat2 sikit...untuk save bajet pun boleh...hehehe. Arwah ayah kami reka resepi ini...^_^

Sambal Hitam.




10 biji Bawang Merah
7-10 biji Cili api
Ikan bilis 2 genggam...

Cara2
  • Kisar semua bahan2 diatas separa hancur...
  • Panaskan kuali, dan tuang minyak masak...
  • Apabila minyak panas, masukkan bahan2 yang di kisar tadi...
  • Goreng hingga garing...
  • Sedia untuk dihidang...



(p/s: di ingatkan, jangan bubuh garam walau sedikit pun...kerana ikan bilis dah ada dalam masakan ini)

No comments:

Post a Comment