Resepi arwah ayah...Orang Melaka punya masak asam berempah...hehehe
Daging tu boleh digantikan dengan ayam ataupun ikan...Biasa nya kami sekeluarga mengguna kan ikan duri..
Bahan2
6 biji Bawang merah
4 biji Bawang putih
1 inchi Halia
1 inchi Kunyit
Belacan (warna cerah)
1 sudu Biji Ketumbar
1/2 sudu Jintan manis
15 batang Cili kering di rebus
Daging di potong dadu
Air asam jawa
Garam
Minyak
Cara2
Kisar semua bahan2 tadi, kecuali daging dan air asam jawa...
Panaskan minyak didalam periuk...
Masukkan bahan yang di kisar tadi, tumis hingga garing...
Masukkan air asam jawa...
Kemudian masukkan daging...
Biarkan sehingga daging empuk...
Jika kuah kering, tambah air kosong...
Setelah daging empuk, masukkan garam mengikut tahap kemasinan yang diingini...
Biarkan menggelegak seketika...
Siap untuk di hidang...
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment